30
Oct
09

Memancing di Waktu Malam

Memancing di tepi pantai di waktu malam memang menyamankan. Udara yang dingin membuatkan aktiviti memancing lebih relaks. Kalau tangkapan banyak boleh lah buat ikan bakar. Pasti manis rasanya ikan-ikan tu kerana masih segar.

 

Beberapa perkara umum tapi agak penting ketika memancing di waktu malam adalah lampu suluh. Sebaiknya cari lah lampu suluh jenis LED yang lebih terang dari lampu suluh konvensional. Lampu suluh LED lebih terang. Jangan lupa beli “head light” atau lampu suluh yang boleh diletak di dahi. Alaaa macam pengusaha-pengusaha ladang getah lah yang gunakan lampu untuk menoreh di waktu subuh.

 

Satu lagi aspek yang sangat penting ialah ‘tip light’ yang sangat berguna untuk menjadi penanda rentapan ikan yang dilekatkan pada hujng joran. Lazimnya kita selalu tengok orang gunakan loceng. tapi loceng ni kengkadang kalau angin tiup pun dia berbunyi. kalau dah ramai-ramai pula orang punya loceng berbunyi pon kita yang rasa kita punya. Jadi penggunaan ‘tip light’ akan membantu kita melihat joran kita. Pada yang tak tahu, ‘tip light’ ni memang banyak dijual di kedai-kedai pancing. Alaaa yang orang mancing kolam tu pakai…yang dia orang lelat kat pelampung tu laa..

 

So kalau tuan-tuan nak gunakannya cari lah saiz yang tuan-tuan rasa sesuai dengan ketajaman penglihatan tuan-tuan. Ada yang berwarna merah dan ada yang berwarna kehijauan. Saya lebih suka menggunakan yang kehijauan yang lebih terang. Dan saiz yang saya gunakan adalah yang besar sikit pasal malam ni kadang-kadang kita rabun macam ayam. Ikut lah yang mana tuan-tuan suka.

 

Caranya ialah lekatkannya dengan selotep. Mudah sahaja. Jaraknya ikut tuan lah. Saya selalu lekatkan lebih kurang 6″ dari hujung joran. Jadi kalau ikan kecil makan pun kita boleh nampak.

 

Jadi ini lah serba sedikit yang dapat dikongsi buat kali ini. Nanti kalau ada apa-apa lagi yang perlu saya akan update tuan-tuan.

 

Salam n cheers…

 

twelvefooter


0 Responses to “Memancing di Waktu Malam”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: