22
Dec
08

Asas Pancingan Pantai II

Salam sejahtera.

Kita bersambung dari tajuk Asas Pancingan Pantai.

Batu Ladung

Batu ladung adalah antara aksesori yang penting ketika memancing di pantai. Ia membantu kita melontar umpan kita dengan lebih jauh di samping dapat meletak (anchor) umpan kita disasaran yang kita mahukan. Namun begitu perlulah kita sesuaikan batu ladung ini dengan joran yang kita pakai. Sekiranya kita menggunakan joran yang lembut maka adalah tidak sesuai untuk kita kenakannya dengan batu ladung yang besar lagi berat.

Di dalam sukan memancing pantai ini kebanyakkan pemancing yang berpengalaman akan menggunakan batu ladung jenis lonjong yang berbentuk seperti peluru. Saiznya juga adalah di antara 100gram ke 125gram.  Apabila keadaan arus agak laju, lazimnya pemancing-pemancing ini akan menggunakan batu ladung yang terlekap dibadannya dawai-dawai tahan karat. Dawai-dawai ini dapat menanam diri didasar laut dan membantu supaya umpan yang dilontar tadi tidak hanyut menyilang tali rakan pemancing berdekatan mahupun hanyut kepantai dipukul ombak.

Namunbegitu, oleh kerana harga batu ladung seperti yang tertera di bawah ada yang mahal harganya, terpulanglah kepada kita untuk menilainya. Ada baiknya juga kita simpan dalam stok yang kecil batu-batu ladung yang mahal ini seandainya kita amat memerlukannya. Saranan saya jika boleh janganlah digunakan di pantai yang penuh dengan batu karang kerana jika ia putus sedih juga kita lihat pelaburan kita hilang begitu saja.

Dipantai-pantai yang penuh dengan karang barangkali kita boleh lebih inovatif ia itu gunakan palam pencucuh yang terpakai yang boleh didapai dengan mudah dbengkel-bengkel kenderaan. Simpanlah saiz-saiz yang sesuai untuk kegunaan kita.

Satu aspek yang sangat penting untuk diberi perhatian ialah jangan membiarkan batu-batu ladung bersepah di rumah terutama sekali jika kita mempunyai anak-anak yang kecil kerana kita bimbang mereka akan memasukan kedalam mulut mereka. Bahan timah (lead) ini mungkin ada bahan-bahan toksik yang merbahaya.

Jenis-jenis batu ladung

breakaway-sinker1 gripsinker1 swivelsinker teaedropsiker

Sehingga di lain siaran.

Selamat memancing dan peliharalah pantai kita.

Dihasilkan oleh Twelvefooter.

Advertisements

0 Responses to “Asas Pancingan Pantai II”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: